Καλωσορίσατε!

Κρασί.
Κυριάκος Καραγκιοζίδης.
Κεμεντζές.
Το όραμα. Ο εμπνευστής.
Οι ρίζες μας στον Πόντο.
Κοινός παρονομαστής
το Κάππα, το Κτήμα μας.
Ιστορία και τεχνολογία.
Παράδοση και πειραματισμός.
Αμπελώνες και χαμένες πατρίδες.
Στο επίκεντρο πάντα ο άνθρωπος.
Η οικογένεια Καραγκιοζίδη που
συνεχίζει και εξελίσσει το οινοποιείο.
Οι παρέες που απολαμβάνουν
τα εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα.
Οι αγαπημένοι συνεργάτες μας.
Καλωσήρθατε στο Κτήμα Κάππα.




Όλα ξεκίνησαν ως μια μεγάλη παρέα και μια κοινή αγάπη για τη φύση.
Τη δεκαετία του 1990, ο Κυριάκος Καραγιοζίδης, λάτρης της φύσης, κατασκευαστής μουσικών οργάνων και ξυλουργός με έντονη γεύση και χαρακτήρα, φύτεψε τα πρώτα αμπέλια στο Αγγελοχώρι και Φυτειά: Αγιωργίτικο, Syrah και Ξινόμαυρο της ζώνης ΠΟΠ Νάουσας.
Με ανήσυχο πνεύμα και αγάπη για το χειροποίητο, πειραματίστηκε με ξύλινα βαρέλια, ανακαλύπτοντας πώς το ξύλο και ο χρόνος επηρεάζουν το άρωμα και τη γεύση του κρασιού.
"Μερικά από τα πρώτα του μπουκάλια βρίσκονται ακόμη στο κελάρι μας, σιωπηλές αναμνήσεις μιας εποχής που έβαλε τις βάσεις για το Κάππα Οινοποιείο."
Χρόνια αργότερα, ο γιος του Τάσος Καραγιοζίδης, μετά από επαγγελματική πορεία στη Γερμανία, ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στον τόπο του. Το 2021, μαζί με την Ελένη Χαραλαμπάκη, ανέλαβαν τα κτήματα και προχώρησαν στην ανέγερση του νέου οινοποιείου στο Αγγελοχώρι, δίνοντας νέα μορφή στο οικογενειακό όραμα.
Την ίδια χρονιά, το Κάππα Οινοποιείο παρουσίασε την πρώτη του παραγωγή, με έξι ετικέτες: ΑγγέλΟινος/λευκός,ροζέ, ερυθρός, X-LOCO, LIAISON, KOKKYMEΛO.
Η πρώτη αυτή χρονιά άφησε το στίγμα της, όλα τα κρασιά διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική μιας νέας αρχής.



Σήμερα, σε 10 στρέμματα στο Αγγελοχώρι Νάουσα λειτουργεί ένα σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο με υψηλά πρότυπα, συνοδευόμενο από δικό του παραδοσιακό αποστακτήριο, χώρους φιλοξενίας οινόφιλων και
ένα 4,5 μέτρων βαθύ κελάρι για την ιδανική ωρίμανση των κρασιών.
Το οινοποιείο είναι χτισμένο και διαμορφωμένο σύμφωνα με τα στάδια οινοποίησης:
παραγωγή, οινοποίηση, παλαίωση, εμφιάλωση και ωρίμανση.
Παράλληλα, διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους για
σεμινάρια και γευστικές δοκιμές, αποστακτήριο, σημείο λιανικής πώλησης και
ένα φιλόξενο κιόσκι για τη φιλοξενία μεγάλων ομάδων.


Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
Κρασιά που βγαίνουν με σκληρή δουλειά στο αμπέλι αλλά και με ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, με ελάχιστα ή καθόλου θειώδη.
Αυτή είναι η φιλοσοφία μας για καλό κρασί,
αυτή τη φιλοσοφία περνάμε και στους παραγωγούς-συνεργάτες μας.
Κάποια κρασιά μας τα εμφιαλώνουμε φρέσκα.
Άλλα τα ωριμάζουμε 6 με 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια
Όλα είναι αφιλτράριστα.
Έτσι αναδεικνύουμε τις γεύσεις και τα φυσικά αρώματα.
Στην υγειά σας!

Mε το κρασί και τα αμπέλια ασχολήθηκα αρκετά στη Γερμανία. Στα επαγγελματικά μου ταξίδια ιδίως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία με ενθουσίαζε όλο και περισσότερο το κομμάτι αυτό. Βλέποντας τις καλές εξελίξεις του ελληνικού κρασιού, το οποίο το προώθησα πολύ στην Γερμανία, σκέφτηκα ότι εφόσον υπάρχουν τα αμπέλια στο χωριό και στη φυτεία, να κάνω την κίνηση αυτή και να παράγω δικό μου κρασί με δικές μου ετικέτες.
Aναστάσιος Καραγκιοζίδης
Δημιουργός & Ιδιοκτήτης Κάππα Οινοποιείου






Από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος της περιόδου της απόσταξης, διοργανώνουμε εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές, κάνοντας κάθε επίσκεψη μοναδική. Κάθε στιγμή στο Κάππα είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε το πάθος μας για το κρασί, τη γη μας και την παράδοση, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά στην αυθεντική εμπειρία των ποικιλιών μας στη Νάουσα.
Είμαστε επισκέψιμο οινοποιείο με την έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού και καλωσορίζουμε σχολεία, γκρουπ οινόφιλων και μεμονωμένους επισκέπτες για μια γευσιγνωσία, εκπαιδευτική εκδρομή, ξενάγηση ή μια επίσκεψή σε μια από τις μουσικές και καλλιτεχνικές εκδήλωσης του οινοποιείου.
Οι ξεναγήσεις μας πραγματοποιούνται στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής και την ιστορία των κρασιών μας.
Στους χώρους μας διατηρούμε ένα παραδοσιακό αποστακτήριο, αποστάζοντας και για τρίτους, με ποικιλία αποσταγμάτων που συνδέονται με την παράδοση και την ποιότητα.
Για κάθε τύπο επίσκεψης και εποχή, διαθέτουμε τον κατάλληλο χώρο: το κελάρι για γευσιγνωσίες και σεμινάρια έως 15 άτομα, το κιόσκι για μεγαλύτερες ομάδες έως 70 άτομα και το προαύλιο για 100 άτομα, εξασφαλίζοντας πάντα μια άνετη και φιλόξενη εμπειρία.
Ελένη Χαραλαμπάκη
Συνδημιουργός Κάππα Οινοποιείου & Υπεύθυνη πωλήσεων

Φροντίζουμε τα αμπέλια μας με στόχο την παραγωγή της πρώτης ύλης με τα τεχνικά και γευστικά χαρακτηριστικά που έχουμε καθορίσει. Η προσέγγιση αυτή μας επιτρέπει να παράγουμε τα κρασιά μας στη λογική της ελάχιστης δυνατής παρέμβασης.
Οι οινοποιήσεις μας γίνονται σε ελεγχόμενες θερμοκρασιακές συνθήκες γεγονός που επιτρέπει την ανάδειξη των πρωτογενών αρωμάτων της κάθε ποικιλίας.
Αντώνιος Αλιφραγκής
Οινολόγος Κάππα Οινοποιείου


Η ναυαρχίδα των ερυθρών κρασιών του οινοποιείου παράγεται από την ποικιλία Ξινόμαυρο.
Πρόκειται για σταφύλια που προέρχονται από ένα μόνο
αμπελοτόπι στην περιοχή της Φυτειάς,
στους πρόποδες του Βερμίου.
Το αμπέλι καλλιεργείται με ήπιες καλλιεργητικές πρακτικές και δίνει χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.
Κατά την οινοποίηση γίνεται προσπάθεια να τιθασεύσουμε τις έντονες ταννίνες του ξινόμαυρου προστατεύοντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον μοναδικό του αρωματικό πλούτο.
Το κρασί ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια 500lt για 12 μήνες και παλαιώνει για άλλους 8-12 μήνες στην φιάλη, σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο κελάρι μας.
Γεύσεις: Κόκκινα και μαύρα φρούτα (κεράσι, δαμάσκηνο, μαύρα μούρα), γαρύφαλλο.
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο.
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Ημαθία.
Συνοδεύει: Κόκκινο κρέας, κυνήγι, τυριά ωρίμανσης, αλλαντικά.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 18°C - 20°C.
13,5% Vol. | 750ml & 1500ml ℮


ANAMNON 2024
ANAMNON 2024
Η ζύμωση αυτού του χαρακτηριστικού ροζέ κρασιού
πραγματοποιείται σε δρύινα βαρέλια.
Μετά την εξαγωγή της πυκνής μαγιάς, το κρασί επιστρέφει
στα βαρέλια barrique για να ωριμάσει πάνω στις λεπτές οινολάσπες.
Ωρίμανση με bâtonnage στο βαρέλι για 6 μήνες.
Επιπλέον 3-4 μήνες παλαίωση σε φιάλη.
Το αποτέλεσμα είναι ένα δυναμικό ροζέ, στο οποίο το ξύλο
δεν είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω της κομψής ενσωμάτωσής του.
Ένα κρασί με γεμάτο σώμα από σταφύλια Ξινόμαυρου.
Δεν είναι ένα τυπικό ροζέ. Ένα κρασί για κάθε εποχή.
Αρώματα: ροδάκινο, φράουλα, ελαφριά νότα βανίλιας
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
Κατηγορία: ΠΓΕ ΙΜΑΘΙΑ
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8°C - 12°C
Μέγεθος φιάλης: 750 ml. Αλκοολικός βαθμός: 13,5%


Μία ιδιαίτερη πρόταση Μαλαγουζιάς από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.
Το κρασί κυριαρχείται από φρουτώδη αρώματα και έχει ισορροπημένη οξύτητα. Πολύ καλή ισορροπία μεταξύ αρωματικής πολυπλοκότητας της ποικιλίας, και το σώμα του.
Γεύσεις: Λευκόσαρκα φρούτα (ροδάκινο), λάιμ, λευκά άνθη, άνθη εσπεριδοειδών.
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Μαλαγουζιά
Κατηγορία: ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2024
(2022 Ποικιλιακός)
Συνοδεύει: Σαλάτες, φρέσκα φρούτα.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8°C - 10°C.
13% Vol. | 750ml ℮


Το ανήσυχο πνεύμα ολόκληρης της ομάδας του οινοποιείου αλλά και η έμπευση από την οινική ιστορία του τόπου μας, ήταν η κινητήριες δυνάμεις που έδωσαν πνοή στο orange κρασί του οινοποιείου μας. Πρόκειται για κρασί από τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο κατά 98% και Sauvignon blanc 2% οι οποίες έχουν οινοποιηθεί στα πρότυπα ερυθρών ποικιλιών, δηλαδή επαφή με τα στέμφυλα, σε πήλινους αμφορείς 500lt. Πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέροντα τύπο κρασιού. Το χρώμα του είναι έντονο χρυσοκίτρινο προς πορτοκαλί ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η τανική του δομή. Στη μύτη διακρίνουμε τόσο αρώματα της ποικιλίας όσο και οξειδωτικά αρώματα. Η εξέλιξη του οίνου
αυτού στη φιάλη είναι κάτι που ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε.
Γεύσεις: Ορυκτότητα, εσπεριδοειδή, χώμα, ξηροί καρποί.
Ποικιλιακή σύνθεση: 98% Ασύρτικο, 2% Sauvignon blanc.
Κατηγορία: Ποικιλιακός.
Συνοδεύει: Θαλασσινά, ψάρια, Ασιατική κουζίνα.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12°C - 14°C.
13,5% Vol. | 750ml ℮


SAUVIGNON BLANC 2024
SAUVIGNON BLANC 2024
Ένα «σχεδόν» τυπικό Sauvignon Blanc.
Κατά την οινοποίηση δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα αρώματα να μην επισκιάσουν το σώμα και την πυκνότητα του κρασιού.
Καλή δυνατότητα παλαίωσης.
Μετά την εμφιάλωση, το κρασί αφέθηκε
να ωριμάσει στο κελάρι μας για αρκετούς μήνες.
Αρώματα: τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή, γρασίδι και σπαράγγια
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Sauvignon Blanc
Κατηγορία: ποικιλιακό κρασί
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12°C - 14°C
Μέγεθος φιάλης: 750 ml.
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 13%


MERLOT 2023
MERLOT 2023
Ένα ισχυρό και καλά δομημένο Merlot από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις ανά εκτάριο. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ενσωμάτωση «φρούτου», σώματος και βελούδινων τανινών.
Ένα όμορφα απαλό και κομψό κρασί με στρογγυλή γεύση.
Ωριμάζει για 12 μήνες σε βαρέλια από τρεις διαφορετικές περιοχές προέλευσης. Στη συνέχεια ωριμάζει για 6-8 μήνες στη φιάλη.
Αρώματα:
Κόκκινα φρούτα (κεράσι, δαμάσκηνο), βανίλια
Ποικιλιακή σύνθεση:
MERLOT 100%
Ταξινόμηση:
Ποικιλιακό κρασί
Θερμοκρασία σερβιρίσματος:
18 °C - 20 °C
Μέγεθος φιάλης: 750 ml
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 13,5%.


Ένα Ασύρτικο «Εκτός Τόπου».
Πρόκειται για μια ετικέτα με περιορισμένη ετήσια παραγωγή σε αριθμημένες φιάλες. Παράγεται από την ποικιλία Ασύρτικο η οποία ζυμώνει και ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια των 500lt.
Κατά την ωρίμανση ο οίνος βρίσκεται σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες του και αναδεύτεται περιοδικά. Μετά την εμφιάλωση, το κρασί παραμένει για έξι μήνες στο κελάρι.
Το τελικό κρασί χαρακτηρίζεται από ορυκτότητα και
τριτογενή αρώματα ωρίμανσης. Η οξύτητα του βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον όγκο και τη λιπαρότητα του.
Είναι ένα λευκό κρασί που έχει ένα δυναμικό παλαίωσης 5ετίας.
Γεύσεις: Φρούτα (λευκόσαρκο ροδάκινο, βερύκοκκο), εσπεριδοειδή, βανίλια.
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ασύρτικο
Κατηγορία: ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2024
(Ποικιλιακός 2021-2023)
Συνοδεύει: λευκό κρέας (λιπαρά ψάρια, κοτόπουλο), θαλασσινά, Ασιατική κουζίνα.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12°C - 14°C.
Vol. ALC.: 14,5%.(2021), 13% (2022), 13,5% (2023)
| 750ml & 1500ml ℮


Πρόκειται για ένα χαρμάνι Syrah, Cabernet sauvignon σε αναλογία 50%, 50% αντίστοιχα. Η οινοποίηση κάθε ποικιλίας γίνεται χωριστά και σε ελεγχόμενη θερμοκρασία ενώ ακολουθεί μεταζυμωτική εκχύλιση για 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια το κρασί μεταφέρεται για ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια και διάστημα 6 – 8 μηνών. Στο τέλος της περιόδου ωρίμανσης επιλέγουμε τα βαρέλια που θα δώσουν το τελικό χαρμάνι. Το παραγώμενο κρασί έχει μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Προτείνουμε τον αερισμό του για τουλάχιστον 1 ώρα πριν την κατανάλωση.
Γεύσεις: Κόκκινα φρούτα, βανίλια, μπαχαρικά, μαυρο πιπέρι.
Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah 50%, Cabernet sauvignon 50%.
Κατηγορία: Ποικιλιακός.
Συνοδεύει: Κόκκινο κρέας, Λαδερά φαγητά, κόκκινες σάλτσες.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 18°C - 20°C.
13,5% Vol. | 750ml & 1500ml ℮


ΡΥΘΜΟΣ 2/4 ροζέ
ΡΥΘΜΟΣ 2/4 ροζέ
Το Ρυθμός 2/4 Ροζέ είναι ένα παράδειγμα της εκλεπτυσμένης
αρωματικής έκφρασης του Ξινόμαυρου.
Μετά από μια ελεγχόμενη φάση κρύας εκχύλισης,
ο μούστος οινοποιείται σε χαμηλή θερμοκρασία για να
προστατευθούν τα αρωματικά συστατικά που παράγονται.
Πρόκειται για το φρέσκο ροζέ κρασί μας,
με έντονα αρώματα φράουλας,
μαρμελάδας φράουλας και τραγανή οξύτητα.
Αρώματα: Κόκκινα φρούτα (φράουλα, κεράσι), γαρύφαλλο
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο
Κατηγορία: ΠΓΕ Ημαθία
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10°C - 12°C
Μέγεθος φιάλης: 750 ml.
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 12,5%


ΡΥΘΜΟΣ 9/8 λευκός
ΡΥΘΜΟΣ 9/8 λευκός
Το ΡΥΘΜΟΣ 9/8 λευκό, είναι ένα cuvée που παράγεται από 70% Ροδίτη και 30% Ξινόμαυρο (blanc de noir). Κάθε ποικιλία συγκομίζεται και οινοποιείται ξεχωριστά, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη τυπικότητα.
Το τελικό χαρμάνι χαρακτηρίζεται από το αδιαμφισβήτητο
αρωματικό προφίλ του Ροδίτη από τα υψηλά υψόμετρα και
την τραγανή οξύτητα του Ξινόμαυρου.
Αρώματα: τροπικά φρούτα (ανανάς, μάνγκο), λευκά άνθη, άνθη εσπεριδοειδών
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 30%, Ροδίτης 70%
Κατηγορία: ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8°C - 10°C
Μέγεθος φιάλης: 750 ml.
Αλκοολικός βαθμός: 13,5%


ΡΥΘΜΟΣ 7/8 ερυθρός
ΡΥΘΜΟΣ 7/8 ερυθρός
Ένα χαρμάνι από 80% Merlot, 10% Syrah και 10% Ξινόμαυρο.
Πρόκειται για ένα φρέσκο κρασί με ευχάριστη αρωματική πολυπλοκότητα, το οποίο μπορεί να απολαυστεί αμέσως μετά την εμφιάλωσή του.
Ευχάριστη πυκνότητα, ισορροπημένες τανίνες.
Αρώματα: κόκκινα/μαύρα φρούτα (κεράσι, μαύρο δαμάσκηνο)
Ποικιλιακή σύνθεση: MERLOT, SYRAH, ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
Κατηγορία: ΠΓΕ Ημαθία
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 18°C- 20°C
Μέγεθος φιάλης: 750 ml.
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 13,5%


ΙΣΜΗΝΗ 2022
ΙΣΜΗΝΗ 2022
Ένας επιδόρπιος οίνος που παράγεται από σταφύλια στο πρέμνο αφυδατωμένα (όψιμος τρύγος) από ένα αμπελοτόπι, Merlot.
Το κρασί παλαιώνει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια και
έχει εξαιρετική δυνατότητα παλαίωσης.
Αυτό το κρασί παράγεται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες συμβάλουν στο να υπάρξει όψιμος τρύγος.
Μοναδικό με εξαιρετική δομή.
Μικρός αριθμός φιαλών.
Αρώματα: αμπαρόριζα, ψημένοι ξηροί καρποί, μαρμελάδα δαμάσκηνου
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Merlot
Κατηγορία: ποικιλιακός οίνος
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12°C - 14°C
Μέγεθος φιάλης: 500 ml.
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 13,5%


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Κλείστε το χώρο μας για μοναδικές εκδηλώσεις,
επισκευθείτε μας για μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας!